A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20–21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Kiemelt hírek és események

A koronavírus terjedésének lelassítása érdekében a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója otthoni munkavégzést rendelt el. A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum határozatlan ideig zárva tart. Kutatási kérdésekkel az Archívum vezetőjéhez, Dalos Annához kell fordulni (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

jan1

 

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője, Dalos Anna Ajtón lakattal. Zeneszerzés a Kádár-kori Magyarországon (1957-1989) címmel nyújtotta be a Magyar Tudományos Akadémiához az MTA Doktora cím elnyerését célzó pályázatát. A nagydoktori védés -- a járványhelyzet miatt -- online formában zajlik. A védésre az MTA honlapjának eseményrovatában lehet regisztrálni. A nagydoktori disszertáció dokumentumai és a tézisek itt tekinthetők meg.

jan1

A BTK Zenetudományi Intézet Beethoven Reception and Reception History címmel online nemzetközi konferenciát rendez Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából. A konferencián előadást tart a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos főmunkatársa, Kusz Veronika is. Az esemény programja, valamint zoom-elérhetősége itt tekinthető meg.

 

jan1

Ozsvárt Viktória, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum fiatal kutatója a Klubrádió Felütés című műsorában Molnár Szabolcsnak adott interjút a Járdányi és kora. Tanulmányok a 20. századi magyar zene történetéből (1920-1966) című kötetről. A műsor itt hallgatható meg.

 

jan1

A Rózsavölgyi és Társa Kiadó gondozásában megjelent a Járdányi Pál és kora. Tanulmányok a 20. századi magyar zene történetéből (1920-1966) című kiadvány. A több mint négyszáz oldalas tanulmánykötetet a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum két munkatársa, Dalos Anna és Ozsvárt Viktória szerkesztette, és az Archívum több munkatársának tanulmánya is megjelenik benne. A kiadvány Járdányi Pál zeneszerző születésének századik évfordulójáról emlékezik meg, a kötet Járdányi mellett számos kortárs – többek között Ádám Jenő, Farkas Ferenc, Ligeti György, Szőllősy András – pályájába enged betekintést.

jan1

Kusz Veronika, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos főmunkatársa 2020. november 26-án 10 órától elődást tartott a Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozaton Dohnányi Ernő amerikai éveiről. A Zenetudományi Intézetből online közvetített eseményen, amelynek címe: Magyar zenetörténet a tengeren túl: Bartók és Dohnányi amerikai korszaka, Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője referátuma is elhangzik. Az esemény programja itt érhető el, az előadások pedig MTA Youtube-csatornáján megtekinthetők.

 

jan1

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye Hollós Máté zeneszerző irányításával Kortárs trió címmel sorozatot indít a kortárs zene helyzetéről. Az első beszélgetés, amelynek címe: Mivel szakít, mit folytat korábbi évszázadokból a kortárs zene?, megtekinthető a könyvtár youtube-csatornáján. A beszélgetés résztvevői: Dalos Anna, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője és Kerékfy Márton, a Bartók Archívum tudományos munkatársa.

 

jan1

Tallián Tibor, az MTA levelező tagja 2020. november 23-án, 14 órakor a Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozat részeként, a Nyelv és Irodalom Tudományok Osztálya által szervezett könyvbemutatón mutatja be Dalos Anna és Kusz Veronika monográfiáit, amelyek a rangos University of California Press gondozásában jelentek meg. Az esemény az MTA Youtube-csatornáján lesz elérhető.

 

jan1

2020 novemberében megjelent Szabó Ferenc János, a 20–21. Század Magyar Zenei Archívum tudományos munkatársa első önálló kötete Karel Burian és Magyarország címmel a Gramofon Klasszikus és Jazz Kiadó gondozásában. A hivatalos könyvbemutatóra a járványhelyzet miatt 2020 tavaszán, a kiadó 25 éves jubileumi rendezvényén kerül sor.

 

jan1

Ignácz Ádám, a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos munkatársa 2020. november 12-én 10 órakor a Populáris zene és nosztalgia a késő Kádár-korszakban címmel online előadást tart a Zenetudományi Intézet Tudományos Fórumán. Az előadás zoom linkje az Intézet honlapján lesz elérhető. Az előadás tartalmi összefoglalója itt tekinthető meg.  

jan1

A Kusz Veronika közreadásában megjelent Dohnányi Ernő: Válogatott írások és nyilatkozatok című kötet bemutatója szeptember 10-én 17 órától a járványhelyzet miatt elmarad.  

jan1

A Zene és rendszerváltás című online konferencia – melyet a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum szeptember 10-én 1/2 10-től közvetített volna – a koronavírus-járvány miatt elmarad. 

 

jan1

2020. szeptember 1-jén megjelent Dalos Anna Zoltán Kodály's World of Music című monográfiája (Oakland: University of California Press). A kötetről a kiadó honlapján olvasható ismertető.  

jan1